PROIECTELE EUROPENE – PLATFORME DE FORMARE PROFESIONALĂ


Începând cu data de 7 octombrie 2019, în școala noastră se desfășoară un deosebit club de lectură “ Poteca lecturii-O călătorie spre tine însuți” sub îndrumarea atentă a doamnei prof. Monica Matei.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană I. G. Sbiera în fiecare zi de luni, ora 14-16.

Proiectul se adresează elevilor claselor IV-VIII, curioșilor, pasionaților, vorbăreților, pătimașilor, scriitorilor.

Mult succes!

 

View the embedded image gallery online at:
http://sc7ggv.ro/proiecte?limitstart=0#sigProGalleria70bc99d7e3

PROIECTELE EUROPENE – PLATFORME DE FORMARE PROFESIONALĂ


 

LANSARE DE CARTE

Alina Feraru, INFUZIE

CUVÂNT ÎNAINTE...

Toți scriitorii de poezie, receptivi, au avut din clipa întâiului contact cu versul, sentimentul de a se regăsi ca într-o rugă.

Primele încercări ale Alinei au găsit formula către sufletele noastre. Maturitatea scrisului ei, uneori pesimist fără margini dezvăluie de fapt vigoarea și originalitatea versurilor ei.

În înțelegerea mea, întrebările existențiale și strigătele acestei tinere de clasa a VIII-a invocă formula artistică aleasă de ea precum și maniera subiectivă, de cele mai multe ori, de a percepe realitatea înconjurătoare.

Atributele personalității creatoarei sunt în ciuda aerului distins, puterea, revolta și dragostea, făcând abstracție de consecințe.

Uimită de vigoarea gândului său ascuns, apreciez debutul Alinei, nici timpuriu, nici tardiv, drept o colaborare corectă cu viața, cu firea...spre desăvârșire. Obstacolele nu o intimidează iar această neașteptată publicație schimbă definitiv convingerile colegilor de școală, prietenilor apropiați, profesorilor și părinților săi, transformându-le gândul epic într-un lirism modern și tineresc.

Potrivit destăinuirilor autoarei, greaua dispariție a unei persoane dragi, a risipit, pentru moment doar, sperăm, optimismul și verva necesare tinereții. Nefiind singura dezamăgire a sufletului său sensibil, aceasta se proiectează între întrebare și exclamare, între a condamna și condamnare, între ipoteză și certitudine, încruntându-se pe alocuri dar strălucind.

A fi sensibil astăzi înseamnă a depăși timpurile și oamenii fără a fi „descoperit”, înseamnă a fi delicat, fragil...

Dar ce înseamnă asta pentru interacțiunile tale sociale?

Dacă există sensibilitate, atunci cuvintele i se supun!

„Visul...un foc de tabără, sub vals de ploaie/ Un nor fumuriu zâmbind culoare/ Un dans lent sau noapte bună/O mare de stele, valuri spumoase,/Luminând chipuri de fete frumoase”.

Încrederea noastră în visul Alinei reprezintă împăcarea cu gândul sălbatic până la ivirea primului zvon de veselie. Înseninarea cugetului salută o altă fată a aceluiași suflet:

„De ce nu pot să nu știu, de ce nu pot să n-aud/ În ce stă rostul zilei și prețul de-a ți-o trece?/ Deschide-mi-te, suflet, prin șapte ochi de flaut/Și cântecul și viața și moartea să le-nnece.”

La cât mai multe realizări exemplare draga mea prietenă, draga mea elevă!

 

Prof. Corina Stavnic

 


 

”(...) când rătăcești mergi prin cuvântul ”rătăcire”, ca fiul risipitor” ( Constantin Noica)

Fiecare dintre noi rătăcim; de la naștere suntem în căutarea propriei identități, rătăcim prin posibilele sensuri ale ființei noastre și, în mod fericit, unii reușesc să se așeze într-un sens cu care se identifică. Este cazul Alinei... Dorul ei de a rătăci se petrece în ființa cuvântului.Orice cuvânt este o faptură și doar făpturile alese reușesc să intre în lumea cuvântului și să-l facă poezie.

De fierberea interioară a elevei mele dragi mi-am dat seama destul de greu, deși ochii-i vorbeau cuvintele sufletului ei ales. Privirea adâncă de la orele de religie anticipa nevoia ei de a se găsi .

Infuzie – este titlul pe care poate nu întâmplător l-a ales Alina pentru cartea în care s-a regăsit .

Călătorind prin cuvântul- titlu, volumul de față scoate la iveală , în fiebințeala unei pasiuni, esența sufletului adolescentin. Rezultatul minunat va fi un medicament la care mă voi raporta mereu, pentru că acest volum este și despre bucuria unui dascăl care iși vede elevul vibrând la descoperirea sinelui.

De la o matematică a vegetalului, sensul gol al cuvântului, Infuzie trece la o literatură a variabilelor, iar orice poezie e o infuzie de nesfârșit ”eu”.

Mulțumesc autoarei pentru infuzia de talent, profunzime interioară , idei, măiestrie artistică și îi doresc din tot sufletul să nu înceteze să rătăcească în lumea cuvântului. O asigur că noi, ca în Pilda Fiului risipitor, vom sta ca Tatăl, cu ochii ațintiți spre zarea devenirii ei și ne vom bucura dacă efervescența aceasta interioară va mai da naștere și altor volume la a căror lansare vom dori să fim prezenți.

 

Prof. Monica Matei

 

View the embedded image gallery online at:
http://sc7ggv.ro/proiecte?limitstart=0#sigProGalleria654dfd169c

PROIECTELE EUROPENE – PLATFORME DE FORMARE PROFESIONALĂ


După modelul ”Cafea în așteptare”, elevii Școlii gimnaziale ”Grigore Ghica Voievod” – Suceava au lansat proiectul ”O carte în așteptare”. Au strâns bani și au cumpărat cărți pe care le-au donat copiilor de la centrul ”Speranța” din Suceava. Proiectul mai are și alte etape, între care și o excursie în care prieteniile legate prin lectură să devină mai strânse prin socializare.

 

O CARTE ÎN AȘTEPTARE - REGULAMENT

 

1 februarie- 1 martie 2019


1. Vino la librăria Cărturești sau Suflet bucovinean și cumpără o carte!

 

2. Scrie o dedicație pe prima pagină viitorului posesor al cărții tale, semnează-te!

 

3. Așază cartea ta în raftul special amenajat și inscripționat " O carte în așteptare" aflat în incinta librăriei!

 

4. Întoarce-te după o lună la Cărturești să-l cunoști pe cel căruia i-ai oferit cartea ta! ( copii ai Centrului de Plasament Speranța, Suceava)

 

5. Bucurați-vă unii de alții, legați prietenii, citiți, delectați-vă!

 

6. Vino la expoziția de mărțișoare handmade realizată de elevii Școlii Gimnaziale Grigore Ghica Voievod, Suceava ( martie), cumpără și cu banii adunați să bucurăm copiii Centrului de Plasament Speranța cu o excursie la Palatul Culturii, Iași

 

View the embedded image gallery online at:
http://sc7ggv.ro/proiecte?limitstart=0#sigProGalleria04cdfbd43f

 

"ASTAZI IN BISERICA NOASTRA AU RASUNAT COLINDELE COPIILOR, SCOLII GIMNAZIALE "GRIGORE GHICA VOIEVOD" SUCEAVA, CARE IMPREUNA CU CADRELE DIDACTICE SI CU PARINTII AU CREAT O ATMOSFERA DE BUCURIE DEPLINA.

COSTUMELE TRADITIONALE AU VESTIT NASTEREA DOMNULUI IN CEL MAI POTRIVIT LOC. COLINDELE NU AU PUTUT RAMANE NERASPLATITE,ASTFEL CĂ TOȚI PARTICIPANTII AU PRIMIT DARURI SI MICI CADOURI DIN PARTEA GAZDELOR.

CU MULTĂ PRETUIRE SI UN DEOSEBIT RESPECT MULTUMIM PARINTELUI IOAN DIN CARTIERUL IȚCANI.

CRACIUN FERICIT SI BINECUVANTAT TUTUROR!

 

View the embedded image gallery online at:
http://sc7ggv.ro/proiecte?limitstart=0#sigProGalleriac88580f2c0

 

Pagina 1 din 7