Istoric

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Situata in cartierul Itcani al municipiului Suceava, Scoala Gimnaziala„Grigore Ghica Voievod”, o cladire spatioasa, inconjurata de un parc de 2071m2, cu copaci si spatii verzi, isi deschide in fiecare an portile pentru copiii acestei zone cu un specific deosebit. Itcani, localizat pe malul stâng al râului Suceava, este un cartier de case, iar de-a lungul timpului s-au pastrat traditii locale bine ancorate in trecut.

            In anul 1775 Bucovina se afla sub autoritatea austriaca. Si invatamântul este organizat dupa legile imperiale.Astfel, in 1890, Scoala Primara din comuna Itcani, asezata in lunca râului Suceava, din apropierea orasului cu acelasi nume, ce se intindea de la Biserica Uspenia pâna la Gara Itcani (tinutul lui Iatco), functiona cu un efectiv de 50 de elevi  si un invatator, invatamântul utiliza limba germana, iar scoala primara era structurata pe sase clase, patru inferioare si doua superioare. Din 1906, limba româna a inlocuit treptat limba germana, fapt care a condus la cresterea numarului de elevi.

Dupa Marea Unire din 1918, Bucovina revine la Regatul României, iar invatamântul se desfasoara in baza „Legii instructiunii publice”.

Comuna Itcani a devenit cartier al orasului Suceava, iar copiii invatau intr-o cladire de pe strada Garii (existenta si astazi).  1 Decembrie 1926 - au inceput cursurile Scolii Comerciale Elementare de baieti, extra bugetara, cu  durata de trei ani din Suceava. Au fost inscrisi 37 elevi, din cei 47 candidati prezentati, selectionati prin concursul de admitere desfasurat in luna Noiembrie 1926. Majoritatea elevilor erau fii de sateni care locuiau in comunele mai apropiate.Pentru inceput, scoala a fost incadrata cu trei profesori: Maria Grigoriu (Lecturi  comentate, Aritmetica, Geografia, Productologia, Caligrafia), Ioan Lelcu (Istoria), Gheorghe Grigoriu (Contabilitatea), director fiind numit profesorul Nicon Turtureanu.

Invatamântul se desfasura intr-un local inchiriat.

In anul 1964 se inaugureaza actuala cladire a scolii, sub numele de „Liceul nr.3 Suceava”, avându-l ca director pe profesorul Virgil Vizitiu. In 1966 in actuala cladire a scolii se infiinteaza  „Liceul Economic” ce functiona la inceput cu Liceul nr. 3. Internatul scolar cu 100 de locuri a fost amenajat in fosta cladire a Scolii din Itcani, pe strada Garii. Conducerea Liceului a fost incredintata tânarului profesor de matematica, Duceac Corneliu, iar colectivul didactic cuprindea in majoritate profesori tineri.

Din anul 1980, institutia a devenit „Scoala cu clasele I-VIII nr.7 – Suceava”, având pe parcurs si clase ale invatamântului complementar si de ucenici, care s-au desfiintat in anul 2000.

Scoala cu clasele I-VIII „Grigore Ghica Voievod” se profileaza azi, maiestuoasa, in inima cartierului Itcani, iar aleile parcului din jurul scolii se umplu in fiecare dimineata de glasuri de copii. Acestia au posibilitatea sa studieze in sali de clasa moderne si in laboratoare dotate corespunzator unui invatamânt de calitate. Scoala dispune de cabinet de informatica conectat la internet, unde sub indrumarea profesorilor elevii pot beneficia de acest modern mijloc de informare. De asemenea unitatea scolara dispune de cabinet medical, cabinet de logopedie si o moderna sala de sport renovata recent. Orele de educatie fizica se desfasoara in cele mai bune conditii, elevii beneficiind de aparatele sportive necesare. Ei pot practica si o serie de jocuri sportive, iar unii fac deja sport de performanta.

Actuala denumire a scolii dateaza din 28.05.2001 si poarta numele lui Grigore Ghica Voievod. In memoria domnitorului fanariot-martir Grigore Ghica Voievod, oponent al anexarii Bucovinei la Imperiul Habsburgic care a fost decapitat de catre turci, scoala noastra a considerat ca este o mare onoare sa aiba acelasi nume.  Semnificatia atribuirii numelui sau este pregnanta si din faptul ca in zona Itcani se afla granita dintre Imperiul Habsburgic si Regatul României din 1777. In fiecare an, la 30 ianuarie se sarbatoreste Ziua Scolii, eveniment care nu intâmplator a fost ales odata cu sarbatoarea ortodoxa a Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan. Prima sarbatoare a avut loc la 30 Ianuarie 2003, zi in care, Inalt Prea Sfintia Sa Pimen, impreuna cu un sobor de preoti a sfintit scoala, in prezenta unor oaspeti alesi: reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei si Inspectoratului Scolar Judetean. Evenimentul a fost consemnat in Cartea de Onoare a scolii. De atunci, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Scolii si sunt invitate personalitati locale, fiind organizate manifestari deosebite.

Citit 5725 ori