Ziua Europeană a Limbilor

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeana a Limbilor este celebrată în fiecare an la data de 26 septembrie, începând din 2001. Pentru că anul acesta 26 septembrie este duminică, clasele a VI-a B și a VIII-a A ale școlii noastre au sărbătorit în avans!

Ideea activităţii a pornit de la legenda Turnului Babel, din Vechiul Testament (Geneza, 11), potrivit căreia, toţi pământenii, urmaşii lui Noe, după potop, vorbeau aceeaşi limbă şi foloseau aceleaşi cuvinte. Vrând să facă ceva deosebit, ei şi-au propus să construiască o cetate în mijlocul căreia să ridice un turn până la cer. Dumnezeu, fiind mâniat de obrăznicia lor, „le-a încurcat limbile, ca să nu-şi mai înţeleagă vorbele unii altora”. De altfel, chiar numele Babel dat turnului înseamnă „încurcătură”. Nemaiînţelegându-se între ei, oamenii s-au răspândit pe întreaga suprafaţă a Pământului, fiecare vorbind o altă limbă.

Elevii au aflat informaţii utile despre semnificaţiile acestei zile: 2001 a fost Anul european al limbilor; evenimentul, organizat de Consiliul Europei şi Comisia Europeană, s-a bucurat de un enorm succes, motiv pentru care data de 26 septembrie a fiecărui an a fost declarată Ziua europeană a limbilor pentru a sărbători avantajele exprimării în mai multe limbi. Elevii şi-au testat cunoştinţele de limbă franceză şi engleză, (limbi moderne ce se studiază în unitatea noastră şcolară) și au avut posibilitatea de a audia mostre ale celor 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene: bulgara, ceha, daneza, olandeza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, malteza, poloneza, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola, suedeza şi maghiara. Mulţi dintre participanţi au conştientizat astfel că franceza şi engleza sunt mult mai accesibile măcar din punct de vedere fonetic decât alte limbi europene, în timp ce profesorii lor speră ca acest lucru să nu rămână în stadiul declarativ.

1

 

2

3

Afișul care anunță evenimentul a fost creat sub forma unui acrostih în limba franceză: 

4

 

Clasa a VI-a B a testat nu doar noțiuni uzuale de limbă franceză şi engleză ci și cunoștințele generale,  asociind ministeagurile țării corespunzătoare și plasându-le pe hărți ale Europei.

240921 5

 

240921 6

240921 7

 

Activitatea elevilor din clasa a VIII-a A a urmărit ca elevii să devină conștienți de diversitatea lingvistică și de importanta cunoașterii limbilor străine. Elevii au folosit scurte notițe pe care au scris în mai multe  limbi europene ”Bună ziua!”, ”Mulțumesc”” și ”Te iubesc!”, pe care le-au lipit pe harta Europei în dreptul țării în care se vorbește limba respectivă. Elevii au dovedit spirit de echipă și implicare, interes pentru învățarea limbilor străine. Mulți dintre ei vorbesc sau înțeleg, în plus față de limbile străine studiate la scoală, germana, spaniola, italiana și chiar limba turcă, pe care le-au învățat pentru că au locuit în țările respective sau pentru că au avut acces la cultura țării și limbii prin serialele de televiziune pe care le urmăresc.

240921 8

240921 9

240921 10

Activitatea clasei a VI-a B a fost înscrisă și pe site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne și orice persoană care vizitează site-ul web https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx poate vota pentru evenimentul pe care îl consideră ca fiind cel mai inovator.  Votați pentru evenimentul cel mai inovator al acestui an! Evenimentul școlii noastre se numește Echos de langues! Vă veți recunoaște colegii din fotografia atașată evenimentului! Ne bazăm pe voturile voastre! Votul va reprezenta adevăratul spirit al Zilei. Este posibil să votați timp de o lună, din 22 septembrie până în 21 octombrie. Evenimentul câștigător va fi anunțat în luna decembrie. Organizatorii evenimentului care va obține cele mai multe voturi vor primi un premiu. Votați-ne!

 

Profesor, Cristina Brudea